29 February, 2012

Pečena bundeva

Tokom zimskog perioda bundeva je veoma zastupljena u makrobiotičkoj ishrani.



Sastav:

- komad bundeve za pečenje (oko 1kg)
- par zrna morske soli

Priprema:

Ja bundevu pečem bez ljuske, u vatrostalnoj posudi sa poklopcem. Tradicija je da se bundeva peče sa ljuskom, u otvorenom plehu, u rernama šporeta na drva. To sada nije izvodljivo za većinu nas, ovako pripremljena bundeva ima skoro identičan ukus, samo ne promeni boju.
Dakle iseći bundevu na listiće, skinuti ljusku i oprati je. Staviti listiće u posudu, dodati par zrna morske soli i poklopiti posudu. Peći u toploj rerni 20-25min na 200C.

28 February, 2012

Blanširana blitva

Blanširanje je tehnika spremanja povrća koja je veoma zastupljena u makrobiotici. Ako imate posudu za kuvanje na pari možete je koristiti, ako ne, onda možete povrće staviti i direktno u ključalu vodu.



Sastav:
- jedna veza blitve
- prstohvat morske soli
- jedan češanj belog luka
- malo umeboši sirćeta

Priprema:

Blitvu očistiti i oprati. Staviti je u posudu za kuvanje na pari, posoliti. Kada voda u loncu proključa (oko 2cm vode je dovoljno), staviti posudu za kuvanje na pari u lonac i poklopiti ga. Nakon par minuta blitva je spremna za upotrebu, a voda iz lonca se može koristiti za pravljenje miso supe, čorbe ili variva.
Tako pripremljena blitva se može odmah servirati za makrobiotički obrok, kao lisnato povrće sa malo naseckanog belog luka i umeboši sirćeta.
Takodje može da posluži kao dodatak nekoj čorbi ili da se pravi musaka ili sarma od nje. U svakom slučaju, blitva je veoma zastupljeno lisnato povrće u makrobiotičkoj ishrani, a zahvalna je i zbog toga što je prisutna na pijacama skoro tokom cele godine.

20 February, 2012

Bela riba

Jedine namirnice životinjskog porekla koje se koriste u makrobiotičkoj ishrani su bela riba i plodovi mora (školjke i rakovi).
U proseku mogu se koristiti jednom nedeljno. Kada se govori o beloj ili plavoj ribi, ne misli se na boju kože date ribe.
Bele ribe su manje masne ribe. U bele ribe spadaju:
- oslić
- zubatac
- škarpina
- pastrmka
- list
- smuđ
- deverika
- skobalj
- štuka
Plave ribe su: sardela, sardina, tuna, bakalar, skuša, losos, haringa i šaran.