03 March, 2012

Kuvana šargarepa, paškanat i karfiol

U makrobiotičkom kuvanju povrće se može pripremati na razne načine: kuvanje na pari, kuvanje na vodi, Nišime stil kuvanja, dinstanje na vodi, dinstanje na ulju, pečenje u rerni, na roštilju, ...


Šargarepa, paškanat i karfiol sa slike su kuvani na vodi.
Sastav:
- 2 do 3 šargarepe
- jedan paškanat
- par cvetova karfiola
- prstohvat morske soli
- izvorska voda

Priprema:
Povrće očistiti, oprati i iseći. Sipati u šerpu vodu, 3-4cm, dodajte malo morske soli. Kada voda provri dodati povrće, poklopiti šerpu i smanjiti vatru na najmanje. Kuvati oko 20min.
Povrće ne treba prekuvati, ne treba da bude gnjecavo i da se raspada. U slučaju da u isto vreme kuvate više vrsta povrća sa različitim vremenom kuvanja, povrće koje se najkraće kuva secite najkrupnije.