03 March, 2012

Miso supa sa dajkonom i šitake pečurkom

Miso supa je osnovni element makrobiotičke kuhinje, ima ih raznih vrsta, sve zavisi od mašte kuvara. Ali miso supa sa šitake pečurkom i dajkonom je i veoma lekovita, u nju je integrisan veoma lekovit napitak od šitake pečurke i svežeg dajkona. Dajkom služi, izmedju ostalog, za izbacivanje sluzi iz organizma, a šitake pečurka poboljšava stanje jetre. Više o lekovitim svojstvima ovih namirnica će biti u drugom tekstu.


Za ovu miso supu vam je potrebno:

- mugi miso 2 kafene kašičice
- wakame alga 3cm
- luk 1 komad
- izvorska voda 2 šolje
- 1 manji dajkon
- 2 sušene šitake pečurke

Način pripreme:
Wakame algu isprati u hladnoj vodi, iseći je i staviti u šerpu za kuvanje.
U šerpu dodati očišćen, opran i na kolutiće isečen luk. Dodati šitake pečurke polomljene na četvrtine. Dajkon očistiti, oprati, narezati na tanke listiće i dodati ga u šerpu.
Sipati vodu i uključiti ringlu na najjače.
Kada supa provri, smanjiti na najmanju jačinu i kuvati poklopljeno 20 minuta.
Nakon toga, u sipaću kašiku uzeti malo tečnosti iz supe i u nju dodati i miso pastu, te izmešati toliko da se pasta rastvori i postane tečna, tada sve vratiti u šerpu. Veoma je važno da miso ne vri u šerpi, treba samo malo da se krčka, oko 2 minuta.