18 January, 2012

Musaka ili sarma od kelja

Ovo jelo koje sadrži: žitaricu, mahunarku, lisnato povrće, korenasto povrće, semenke. Stoga uz malo turšije može da predstavlja jedan dobar makrobiotički obrok.



Sastojci:

- jedna glavica kelja (oko 700g)
- 1 do 2 glavice crnog luka. Umesto luka može se koristiti 1-2 praziluka.
- 3 šargarepe
- 1 šolja očišćenog prosoa
- 6 šolja izvorske vode
- 1 kafena kašičica morske soli
- 2 supene kašike tamari soja sosa
- .5 kafene kašičice kurkume
- 200g prženog tempeha
- 100g samlevenih pečenih semenki suncokreta

Priprema:
Očistiti, oprati i iseći luk. Luk se može propržiti na malo tamnog susamovog ulja, ali se može dinstati i na vodi. U šerpu dodati izrendanu šargarepu, 4 šolje vode, so, kurkume i seckani tempeh. Proso prebrati, oprati i dodati kada voda proključa. Poklopiti šerpu, smanjiti vatru i kuvati 20 do 30 minuta. Voda treba potpuno da nestane. Na kraju kuvanja dodati mlevene semenke i izmešati.
Za to vreme, kelj očistiti, oprati ga i blanširati ga oko 10 minuta.
Od listova kelja se može zavijati sarma, tako što se na svali list stavi malo pripremljenog fila i smota se sarma. Mnogo je brže praviti musaku, tako što se prvo u vatrostalnu posudu stavi red kelja, pa red fila i tako naizmenično dok se sav materijal ne potroši. Gornji sloj je kelj.
Preko njega se nalije tamari soja sos i dve šolje izvorske vode. Posuda se poklopi i stavi u rernu da se krčka oko 50 minuta na 180 do 200 C.