23 January, 2012

Sarma

Sarma (sarmica) nam je nacionalno jelo, i s obzirom da je kiseli kupus makrobiotička namirnica, nikakav problem nije napraviti pravu makrobiotičku sarmu bez mesa. Evo jedne vrste sa semenkama suncokreta i priženim tempehom:



Sastojci:

- jedna glavica kiselog kupusa (oko 1kg)
- 1 do 2 glavice crnog luka. Umesto luka može se koristiti 1-2 praziluka.
- 3 šargarepe
- 1 šolja očišćenog prosoa
- 6 šolja izvorske vode
- 1 kafena kašičica morske soli
- 2 supene kašike tamari soja sosa
- .5 kafene kašičice kurkume
- 200g prženog tempeha
- 100g samlevenih pečenih semenki suncokreta
- 10 komada suvih šljiva bez koštice

Priprema:
Očistiti, oprati i iseći luk. Luk se može propržiti na malo tamnog susamovog ulja, ali se može dinstati i na vodi. U šerpu dodati izrendanu šargarepu, 4 šolje vode, so, kurkume i seckani tempeh. Proso prebrati, oprati i dodati kada voda proključa. Poklopiti šerpu, smanjiti vatru i kuvati 20 do 30 minuta. Voda treba potpuno da nestane. Na kraju kuvanja dodati mlevene semenke i izmešati.
Za to vreme, kiseli kupus razdeliti na listove, oprati ga. Ako je previše kiseo ili slan, potopiti ga da odstoji u hladnoj vodi.
Na dno ekspres lonca poređati najsitnije listove kupusa, one u koje se ne može zamotati sarma. Preko njih poređati oprane suve šljive.
Od listova kupusa zavijati sarmu i ređati ih u lonac. Kada se utroše sav fil i kupus, preko sarme se nalije tamari soja sos i dve šolje izvorske vode. Lonac se poklopi, ringa uključi na najjače i sačeka se da se razvije para. Tada se temperatura smanji na najmanju i sarma se kuva oko 45minuta.