19 December, 2011

Suncokret sa tamari soja sosom

Oljušteno sirovo seme suncokreta se kupuje se u prodavnicama zdrave hrane, kao i tamari soja sos, koji su vam neophodni za ovaj dodatak jelima.

Pre upotrebe ga treba oprati i ispeći u suvom tiganju (bez ikakvog ulja). Prazan tiganj se stavi na toplu ringlu i u njega se sipaju oprane i ocedjene semenke. Temperatura ringle treba da je na nekoj srednjoj vrednosti (na pola izmedju min i max vrednosti, proveriti eksperimentom). Uz stalno mešanje drvenom varjačom, peći ih dok ne dobiju žućkastu boju. U jednom trenutku pečenja semenke postanu veoma sjajne i počne da se širi intenzivan i prijatan miris, vrlo brzo nakon toga treba ih skinuti sa vatre i sipati u suvi tanjir ili činiju. Ringla može da se isključi, a prazan tiganj se vrati na toplu ringlu. U semenke se doda tamari soja sos, i to oko dve kafene kašičice na 100g sirovih semenki. Semenke se dobro izmešaju i ponovo vrate u topao tiganj. Par minuta se drže u tiganju, uz stalno mešanje. Nakon toga se sipaju u staklenu teglu sa poklopcem i tu mogu da se čuvaju više dana.

Veoma su ukusne za grickanje izmedju obroka, mogu da nas zasite, ako smo bas gladni, a donose nam mnogo kvalitetnih sastojaka . Takodje su dobre za posipanje preko kuvanih žitarica, mogu se koristiti cele ili samlevene.
Veoma su zanimljiv dodatak pri pravljenju hleba i proje. U samlevenom obliku se mogu dodavati filu za musaku, sarmu, ili sa tofuom napraviti nešto nalik pašteti i slično. Takodje se mogu dodavati čorbama i varivima.

Na slici gore se mogu videti semenke suncokreta u raznim oblicima, presne (levo), pečene i prelivene tamarijem (gore), pečene i samlevene (desno)
Napominjem da su gotove semenke tamnije nego kada su samo pečene, zato sto su polivene tamari soja sosom