20 December, 2011

Dajkon turšija

Dajkon rotkva, bela repa, bela rotkva, japanska rotkva su neki od naziva za istu stvar kod nas. Može se naći u mega marketima i na pijaci. Izgleda kao na slici:



Čisti se kao šargarepa. Lišće dajkona nemojte bacati, može se upotrebiti kao blanširano lisnato povrće, kao dodatak miso supi i na razne druge nacine.
Operite očišceni dajkon i isecite ga na tanke listiće. Alat na slici dole može da drasticno ubrza sečenje, pogotovo ako se pravi veća turšija.



Isečen dajkon dobro posoliti morskom solju i dobro ga izmešati rukama. Količina soli neophodna za ovo je otprilike 4 ravne kašičice morske sole na 1kg dajkon rotkve. Tokom mešanja dajkon krene intenzivno da pušta sok. Sav dajkon i sok smestiti u staklenu teglu. Na kraju posla, celokupni dajkon se nalazi u soku koji je sam pustio.



 Na vrh turšije bi trebalo staviti neki teg koji je pritiska, da ne bi dajkon listići isplivali na povrsinu, na vazduh, to se može uraditi pomoću tegle ili flaše napunjene vodom, kao na slici dole



Tako napravljenu turšiju treba držati na sobnoj temperature 10-ak dana, nakon toga je turšija spremna za upotrebu. Može se preručiti u manje tegle, kao na slici dole, koje treba odložiti na hladno mesto, ili frižider.


NAPOMENA: Ovo nije "prava" i "trajna" turšija po shvatanjima ukorenjenim u nasem narodu, i ona ne moze da se odrzi  dugo bez niske temperature frizidera. S obziorm da nema nikakvog konzervansa osim morske soli, treba je redovno trositi, te kada se potrosi moze se praviti nova, ako sezona neophodnog povrca nije zavrsena.