25 December, 2011

Mugi miso

Nastaje dugotrajnim procesom fermentacije ječma i soje, u kedrovim bačvama. Proizvodi se u ograničenim količinama.




Koristi se najviše prilikom spremanja miso supe, ali se uspešno može koristiti u bilo kojoj čorbi ili varivu. Kašičica miso paste je zdrav začin, možete ga koristiti na svim mestima gde ste nekada dodavali Vegetu ili kockicu supe.
Treba izbegavati kuvanje miso paste, ona se uvek dodaje na kraju, kada je kuvanje završeno, da bi se sačuvali hranjljivi sastojci. Bogat je proteinima, kalijumom, fosforom, gvožđem, natrijumom, kompleksom B vitamina,
Štiti preventivno od bolesti, pomaže organizmu da se sam odbrani. Izuzetan je čistač organizma, a naročito su miso pastu koristili ljudi prilikom katastrofalnih havarija nuklearnih centrala (Černobilj i Fukušima), i eksplozija atomskih bombi (Hirošima i Nagasaki).