29 December, 2011

Gomashio, susamova so

Može se kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, ali najbolje ga je napraviti za svoje potrebe.
Sastojci:
- očišćeni susam
- morska so.

Priprema:
Ispržiti u suvom tiganju 1 deo morske soli. Kada završite, sipajte ga u tanjir ili činiju.
Susamove semenke 10 do 20 delova, zavisi od ukusa ako nemate zdravstvenih problema. Konkretno na jednu supenu kašiku soli treba vam 10 do 20 kašika suvog očišćenog susama.
Susam operite, ocedite i sipajte u topao suvi tiganj, pecite ih sve dok semenke ne postanu žute, kada ih uzmete medju prste treba bez većeg pritiska da pucketaju.
Skinite ih sa vatre i dodajte u tanjir gde se nalazi so. Dobro ih izmešati. Nakon toga oko 2/3 semenki treba izdrobiti na neki način, najbolje mehanički (suribači ili običnom oklagijom na ravnom stolu), a može i u električnom chopperu. Nakon toga začin smestiti u staklenu teglu sa poklopcem, može da se tako čuva desetak dana.
Koristi se za posipanje preko kuvanih žitarica, čorbe, variva, preko testa za proju ili hleb, itd. umesto soli.

Nepečen susam:



Ispečen susam:



2/3 smrvljen i posoljen pečen susam - gomashio.