24 December, 2011

Pašteta od tofu sira

Ovo je neka vrsta namaza za sendviče koga sam nazvao paštetom, koja je potpuno biljnog porekla i za razliku od kupovnih vegetarijanskih pašteta nema aditive.

Završena pašteta posuta gomashi-om:

U izradi su moguća odstupanja, može biti i manje začina i dodataka, i za jednu od verzija bi vam trebalo:

- 250g tofu sira
- 250g mlevenih pečenih semenki od suncokreta začinjenih tamari soja sosom.
- 1/2 šolje izvorske vode
- malo kuvanog prosoa ako pašteta ne bude dovoljno gusta.
- 1 kafena kašičica mlevene slačice.
- 3 kafene kašičice umeboshi sirćeta
- 5 kafenih kašičica tamari soja sosa
- 1/2 kašičice morske soli, ako neko voli slanije.
- 1 kašičica mešavine bosiljka, celera, majčine dušice, mirodjije, peršuna i ruzmarina
- 1 kašičica kurkume-a

Od alatki su vam potrebni blender sa mešanje paštete i chopper za mlevenje semenki ako nisu samlevene.

Prvo se obari tofu sir u par litara vode. Voda se potom baci. Tofu se prebaci u blender i uz polagano dodavanje vode samelje i izmeša do gustine majoneza. Ako ga preterano razredite koristite malo obarenog prosoa za zgušnjavanje. Dok je jos u blenderu, tofuu se može dodati mlevena slačica, umeboshi, tamari i biljni začin. Sve se to dobro samelje-izmeša, par minuta. Potom se izruči iz blendera u prigodnu posudu, i dodaju mu se samlevene semenke i sve to promeša varjačom ili kašikom par minuta. Pašteta se moze presuti u tegle i cuvati na hladnom.

Može se servirati kao prilog jelima kao zamena za mahunarke i semenke.

Takođe se može koristiti kao namaz za proju: