23 December, 2011

Proja


Veliki problem kod makrobiotičke ishrane je što ne postoji makrobiotički fast food na javnim mestima. Naime, veliki je problem kada ogladnite izvan kuće i kada želite nešto dobro da pojedete. Tada na svakom koraku nalećete na pljeskavice, pice, pekare, itd. Čak i u prodavnicama zdrave hrane pitanje je da li su dostupni gotovi proizvodi bez belog pčeničnog brašna, kvasca, praška za pecivo, ...
Znači, ako se nalazite van kuće a nemate dostupnu kuhinju i niste poneli svoj kompletan obrok, onda nemate ni hranu, jer sve što možete kupiti gotovo sigurno ima aditiva i konzervansa.

Zato je proja rešenje!


Veoma hranljiva i retka makrobiotička namirnica koja može ostati ispravna za jelo ceo dan čak i po najvecoj vrucini. Malo izvorske vode i parče proje moze utoliti glad kada ste van kuće i kada nemate dostupnu makrobiotičku hranu iz bilo kog razloga.

- 3 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja integralnog ječmenog brašna
- 3 šolje gazirane mineralne vode
- 1 i po (kafena) kašičica morske soli
- 1 kašičica mešavine bosiljka, celera, majčine dušice, mirodjije, peršuna i ruzmarina
- 3 kašičice susama i 1 kašika očišćenog semena bundeve za posipanje
- malo susamovog ulja da se namaže pleh.

Brašna, so i začin pomešati u prigodnoj posudi, dodati vodu i sve zajedno dobro izmešati, pa izliti u metalni pleh, sa tankim dnom, prethodno namazan sa malo susamovog ulja. Susamom i semenom bundeve posuti površinu proje. Peći jedan sat u toploj pećnici, na 200 stepeni.
Pošto se izvadi iz pećnice, kada je gotova, uzeti čistu krpu, nakvasiti je vodom, i prekriti površinu proje (tako da je krpa dodiruje) pola sata, da bi proja bila kasnije mekša.


Može se jesti sa ostalom hranom, ili sama, sa vodom, ako nema ničeg drugog:



Može se posuti sa malo tamari soja sosa i jesti takodje samo sa vodom:



Može se namazati paštetom od tofu sira, dodati malo barenog povrća i imati ukusan doručak:



Proja može da zasiti odraslu osobu i da joj umanji glad u slučaju da ništa drugo nije dostupno.