28 February, 2012

Blanširana blitva

Blanširanje je tehnika spremanja povrća koja je veoma zastupljena u makrobiotici. Ako imate posudu za kuvanje na pari možete je koristiti, ako ne, onda možete povrće staviti i direktno u ključalu vodu.



Sastav:
- jedna veza blitve
- prstohvat morske soli
- jedan češanj belog luka
- malo umeboši sirćeta

Priprema:

Blitvu očistiti i oprati. Staviti je u posudu za kuvanje na pari, posoliti. Kada voda u loncu proključa (oko 2cm vode je dovoljno), staviti posudu za kuvanje na pari u lonac i poklopiti ga. Nakon par minuta blitva je spremna za upotrebu, a voda iz lonca se može koristiti za pravljenje miso supe, čorbe ili variva.
Tako pripremljena blitva se može odmah servirati za makrobiotički obrok, kao lisnato povrće sa malo naseckanog belog luka i umeboši sirćeta.
Takodje može da posluži kao dodatak nekoj čorbi ili da se pravi musaka ili sarma od nje. U svakom slučaju, blitva je veoma zastupljeno lisnato povrće u makrobiotičkoj ishrani, a zahvalna je i zbog toga što je prisutna na pijacama skoro tokom cele godine.