05 March, 2012

Kuvana cvekla

Kao što je slučaj i sa mnogim drugim korenastim povrćem i kod cvekle, u makrobiotičkoj ishrani, se koriste i koren i lišće. Ovde će biti opisan postupak pravljenja salate od kuvane cvekle. Salata od pečene cvekle se takodje moze spremiti, mislim da je čak mnogo ukusnija, ali o tome u nekom od narednih postova.


Sastav:

- cvekla
- izvorska voda
- jedan čen belog luka
- malo morske soli ili malo umeboši sirćeta

Priprema:

Cveklu oprati, složiti u ekspres lonac i naliti vodu. Kada voda provri, smanjiti temperaturu kuvanja na najnižu, poklopiti i kuvati sat i po vremena.
Kada se cvekla ohladi, oljuštiti je i iseći na listiće. Salatu napraviti tako što se očisti jedan češanj belog luka, usitni i stavi preko cvekle. Preliti sa malo umeboši sirćeta. Po želji staviti više belog luka ili ga potpuno izostaviti.