04 March, 2012

Mlevena slačica

Slačica je izuzetno važan i lekovit začin. Od nje se pravi senf a dodaje se, u samlevenom obliku, mnogim drugim jelima (raznim namazima, filovima za sarme i musake, varivima,...). U obliku zrna se dodaje raznim turšijama, često u teglama sa kiselim krastavcima možete videti slačicu.




Slačica se jako teško melje standardnim chopperima i seckalicama, ali zato stari ručni mlin za kafu može da pomogne, samo ga treba podesiti pritezanjem i otpuštanjem noževa sa donje strane, da radi dobro za slačicu. Naravno, to važi u slučaju da nemate mlin sa kamenovima za mlevenje brašna.



Kada se mlin za kafu otvori, sa donje strane postoji zavrtanj kojim se podešava nož za mlevenje, kao sto je prikazano na slici dole:


Okretanjem tog zavrtnja se može podesiti mlin da melje slačicu, jedino to neće odgovarati za kafu, ali nije neki problem imati mlin samo za slačicu, kafa se može mleti na više načina. A i nije baš zastupljena u makrobiotičkoj ishrani.