28 December, 2011

Čorbast pasulj sa tempehom



Ideju da napravimo pasulj koji je sličan domaćem a ipak makrobiotički, dobili smo pošto pasulj volimo, a običan azuki pasulj nam nije privukao preteranu pažnju. Pasulj koji će te koristiti uslovljava dužinu kuvanja, tako da to morate da procenite na osnovu iskustva. Uglavnom, svi sastojci su makrobiotički i još se može poraditi na većoj harmoniji dodavanjem lisnatog i korenastog povrća da bi se kompenzovala količina mahunarki, ali to ostavljamo svakome da podesi po svojim potrebama, pošto se lisnato i korenasto povrće može služiti i u obliku salate i odvojeno bareno. Pri tom imati u vidu da je i tempeh namirnica nastala od mahunarki pa je količina samim tim veća ako se uključi i pasulj. Količina koja se sprema je dovoljna za dva čoveka i dva dana, te se može smanjivati i dozirati prema potrebama.

Za pasulj sa tempehom vam treba:

- 1 šolja pasulja (po sopstvenom izboru, mi smo koristili krupni tetovac)
- 8 do 10 šolja izvorske vode
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 100g prženog tempeha
- 1 kašičica mešavine bosiljka, celera, majčine dušice, mirodjije, peršuna, ruzmarina
- 1 kašičica do dve morske soli
- 1 kašičica kurkume-a
- 5 kašičica mugi miso paste

U dovoljno veliki lonac se sipa voda. Luk i šargarepa se operu, očiste i sitno iseckaju, te izruče u vodu. Pasulj se takođe izruči pošto je prethodno opran. Dodaju se lekovite trave, so, kurkume, tempeh, i sve se pusti da provri na najjačoj vatri. Kada provri, temperatura se smanji i pasulj se kuva dva sata (zavisi od vrste pasulja) na tihoj vatri u poklopljenom loncu (voda mora da vri, ali ne i da ključa ili kipi). Pošto proverite da li je kuvan (probajte jedno zrnce pasulja), dodajte mu miso pastu prethodno razmućenu u sipaćoj kašiki u kojoj je malo vruće tečnosti iz lonca. Ostavite ga otklopljenog da se krčka (voda ne treba da vri) još par minuta, potom ugasite šporet, i možete ga služiti.

Prijatno!