30 December, 2011

Tortilje

Sastojci:
- 1 šolja integralnog ječmenog brašna
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 2 šolje mineralne vode
- 1/2 kafene kašičice morske soli
- 1/2 kafene kašičice mešavine bosiljka, celera, majčine dušice, mirodjije, peršuna i ruzmarina.
- malo kurkume praha.

Priprema:
Svo brašno, so i začine dobro izmešati u nekoj činiji. Postepeno dodavati vodu i mešati, završna gustina testa treba da je nešto gušča od testa za palačinke.
U testo nije dodavano nikakvo ulje, samo se tiganj za pečenje podmaže tamnim susamovim uljem.
Peku se male tortilje (lakše se okreću) sa obe strane i ređaju na tanjir, jedna preko druge.
Ako se neće odmah jesti, može se preko tanjira zamotati kesa da se ne bi sušile. Na taj način će biti meke i nakon više sati.
Tortilje se mogu mazati slanim ili slatkim premazom, već prema ukusu. Mogu se koristiti kao zamena za hleb itd.