Za osnovnu miso supu vam je potrebno:
mugi miso 2 kafene kašičice
wakame alga 3cm
crni luk 1 komad
izvorska voda 2 šolje
Način pripreme:
Wakame algu isprati u hladnoj vodi i potopiti u vodi par minuta.
U šerpu staviti očišćen, opran i isečen luk.
Iseći wakame algu i dodati je zajedno sa vodom za natapanje u šerpu. Doliti ostatak vode i uključiti ringlu na najjače.
Kada supa provri, smanjiti na najmanju jačinu i kuvati poklopljeno 20 minuta. U sipaću kašiku uzeti malo tečnosti iz supe i u nju dodati i miso pastu, te izmešati toliko da se pasta rastvori i postane tečna, tada sve vratiti u šerpu. Veoma je važno da miso ne vri u šerpi, treba samo malo da se krčka, oko 2 minuta.
Osnovna miso supa (kao i ostali derivati sa mugi miso zacinom) je svakodnevna ishrana, u Japanu se jede/pije umesto kafe ujutru. Mi je preporucujemo ujutru i uvece minimalno. Izuzetno mocan cistac organizma.
Kolicina wakame alge koja se stavlja u miso supu za dve do cetiri porcije, se moze videti na slici dole:
Miso supa sa tofu sirom je osnovno jelo u makrobiotičkoj ishrani. Treba je jesti ujutru i uveče.