13 December, 2011

Goranova miso supa br. 1

Napomena:
Ovo je prva bravurozna miso supa nastala umešnošću naseg saradnika Gorana. Napominjemo da recept nije jednostavan, ali je supa ukusna.


Za ovu miso supu vam je potrebno:

mugi miso 2 kafene kašičice
wakame alga 3cm
crni luk 1 komad
keleraba plod 1 komad
keleraba list od 1 komada
shitake 1 pečurka
karfiol 2 do 3 manja cveta
šargarepa 1komad
tofu sir komad 5x5cm iseći na kockice
malo bosiljka
malo rendanog peršuna i malo iseckanog lista peršuna
malo rendanog celera
izvorska voda 2 šolje

Način pripreme:
Wakame algu isprati u hladnoj vodi i potopiti u vodi par minuta, pa je iseći. Šitake pečurku takodje potopiti u vodu 15 do 20 minuta.
U šerpu staviti očišćeno, oprano i isečeno povrće: luk, kelerabu, karfiol, šargarepu, peršun i celer.
Iseći wakame algu i dodati je sa sve vodom za natapanje u šerpu. Takodje iseći i šitake pečurku i njenu vodu za natapanje takodje koristiti. Doliti ostatak vode i uključiti ringlu na najjače.
Kada supa provri, smanjiti na najmanju jačinu i kuvati poklopljeno 10minuta. Za to vreme oprati komad tofu sira i iseći ga na kockice. Ubaciti ga u šerpu kada prodje prvih 10 minuta kuvanja i kuvati jos 10 minuta.
Nakon toga skinuti poklopac, dodati bosiljak. U sipaću kašiku uzeti malo tečnosti iz supe i u nju dodati i miso pastu, te izmešati toliko da pasta postane tečna, tada je sipati u šerpu. Veoma je važno da miso ne vri u šerpi, treba samo malo da se krčka, oko 2 minuta. Na kraju supu ukrasiti seckanim lišćem peršuna.