Najčešće čoveku treba da se dogodi ozbiljan zdravstveni problem da bi se pozabavio pitanjima svoje ishrane, takav je i naš slučaj, nažalost. Idealno je preći na uravnoteženu i pravilnu ishranu na vreme, pre pojave bilo kakve hronične bolesti, tada prelazak moze biti polagam i postepen.
Naime, postepeno se uvode nove namirnice, izbacuju nepotrebne, polako se savladavaju novi recepti I nacini pripreme hrane... Organizam se čisti i postepeno sve dolazi na svoje, željeno mesto, bez velikih i drastičnih rezova. U našem slučaju je sve bilo pod izuzetno velikim pritiskom i stresom, ali može i tako kada se mora. Makrobiotiku smo krenuli da proučavamo kada smo oboje već bili bolesni, pored svih svojih tekućih obaveza, novonastalih obaveza klasičnog lečenja, znajući da moramo da uradimo radikalne izmene u svom načinu ishrane i uopšte u svojim životnim navikama. Nikome ne bismo poželeli da u tolikom grču proučava osnovne pojmove, namirnice, recepte... smisao ovog bloga je da drugima olakša ulazak u makrobiotiku. Može to i mnogo lakše i jednostavnije od puta kojim smo mi prošli.
Osnovna karakteristika naše ishrane pre bolesti je bila:
- Neuravnoteženost
- Nepravilnost
- Neurednost