31 December, 2011

Slani vegetarijanski namaz

Sastav:
- 1 praziluk
- 3 šargarepe
- 3 cveta karfiola
- 100g tempeha
- 50g mlevenih semenki suncokreta ili bundeve
- malo tamari soja sosa
- izvorska voda


Priprema:
Povrće očistiti i oprati.
Prvo iseći praziluk na kolutiće. Praziluk se može prodinstati na tamnom susamovom ulju, ali i ne mora, možete ga dinstati sa ostalim povrćem na vodi. Leti i ako vaše zdravstveno stanje ne dopušta korišćenje ulja, dinstajte na vodi. Zimi, kada je hladnije, praktikuje se dinstanje na tamnom susamovom ulju.
Šargarepu iseći na kolutove, cvetove karfiola usitniti na sitnije cvetiće. Tempeh, sirovi ili prženi, iseći na komadiće. Sve to dodati u šerpu gde je praziluk i naliti vode toliko da skoro svo povrće bude pokriveno.
Uključiti ringlu na najjače, kada provri, smanjiti jačinu ringle na najmanje, staviti poklopac i kuvati oko 20-ak minuta. Skinite poklopac, dodajte tamari soja sos po ukusu i mlevene semenke.
Sve dobro izmešati, ako se želi homogena smesa može se samleti u chopper-u ili na neki drugi način. Preko namaza se mogu posuti pečene semenke, ili seckani list peršuna ili seckani mladi luk.