17 January, 2012

Desert - kuvana jabuka

Za jednu osobu za desert je potrebno:
- jedna jabuka
- malo izvorske vode
- par zrna morske soli
- malo suvog voća (grožđe, šljiva, brusnica, aronija)



Priprema:
Jabuku oljuštiti i iseći je na tanke listiće. Staviti je u šerpu, dodati par zrna morske soli. Staviti suvo voće i dodati vrlo malo vode, tek toliko da je ima dok jabuka ne pusti vlastitu vodu.
Uključiti ringlu na najjače, kada provri, poklopiti i kuvati na najslabijoj vatri 20min.
Kada se završi kuvanje, voda je sva isparila. Jabuku dobro izmešati, dobije se vrlo lep pire od jabuke. Može se dodatno ukrasiti listićima pečenog badema ili lešnika.

U makrobiotičkoj ishrani nisu toliko zastupljeni slatkiši, ali ih ima, i mogu biti jako ukusni, pokušaćemo u nastupajućem periodu da povećamo broj recepata za slatkiše.