Za ovu miso supu vam je potrebno:
- mugi miso 2 kafene kašičice
- wakame alga 3cm
- praziluk 1 komad
- izvorska voda 2 šolje
- komad tofu sira, dimenzija oko 6x6cm
- praziluk 1 komad
- izvorska voda 2 šolje
- komad tofu sira, dimenzija oko 6x6cm
Wakame algu isprati u hladnoj vodi i potopiti u vodi par minuta.
U šerpu staviti očišćen, opran i na kolutiće isečen praziluk.
Iseći wakame algu i dodati je zajedno sa vodom za natapanje u šerpu. Doliti ostatak vode i uključiti ringlu na najjače.
Kada supa provri, smanjiti na najmanju jačinu i kuvati poklopljeno 10 minuta. Nakon toga u supu dodati na kockice isečen tofu sir i kuvati još 10 minuta. U sipaću kašiku uzeti malo tečnosti iz supe i u nju dodati i miso pastu, te izmešati toliko da se pasta rastvori i postane tečna, tada sve vratiti u šerpu. Veoma je važno da miso ne vri u šerpi, treba samo malo da se krčka, oko 2 minuta.
Količina wakame alge koja se stavlja u miso supu za dve do četiri porcije, se može videti na slici dole:
Miso supa sa tofu sirom je najraširenije jelo u makrobiotičkoj ishrani. Treba je jesti ujutru i uveče.