U makrobiotičkoj ishrani heljda je žitarica koja se preporučuje tokom hladnih dana, budući da greje organizam. Kuva se veoma slično kao i proso.
Prednost mu je što se veoma brzo kuva.
Sastojci:
- 1 šolja oljuštene heljde
- 2 šolje izvorske vode
- malo morske soli (jedan prstohvat)
Heljda se probere, opere i ocedi se sva voda. Ugreje se suv tiganj i u njega se stavi oprana heljda, za mešanje koristiti drvenu varjaču. Na ovaj način se heljda osuši i proprži sve dok ne počne da se širi prijatan miris žita.
Dok se heljda suši u tiganju, u ekspres lonac se stavi voda i so, te se uključi na najjače i sačeka se da voda proključa. Propržena heljda se sipa u ključaču vodu, promeša se, ekspres lonac se poklopi i vatra se smanji na najmanju. Vreme kuvanja je 30 minuta.