Osnovna namirnica svakog makrobiotičkog obroka je integralna žitarica, ona obuhvata 50-60% celokupne hrane za dati obrok. To može biti integralni pirinač, proso, heljda, ovas, ječam.
Mahunarke čine oko 10% svakog makrobiotičkog obroka. U mahunarke spadaju pasulj, sočivo, leblebija, soja. Mogu se spremati zasebno ili zajedno sa žitaricom ili povrćem.
Povrće bi trebalo da bude zastupljeno sa 25-30% ukupne količine obroka. Svakoga dana treba koristiti balansiranu mešavinu korenastog, glavičastog i lisnatog povrća, spremljenog na različite načine.
Supe, čine 5-10% svakodnevne potrošnje, to je u proseku dve šolje supe, recimo po šolja za doručak i večeru.
Morske alge se jedu svakoga dana u malim količinama, oko 5%, u supama, kuvane sa mahunarkama, povrćem ili žitaricom ili se prave kao malo zasebno jelo.