Tofu je tradicionalni deo makrobiotičke kuhinje. Tofu po izgledu podseća na mladi kravlji sir.
Ukus skoro da i nema, tako da se dodavanjem različitih začina dobija željeni ukus.
Ovaj proizvod od soje se može pronaći skoro u svim supermarketima koje drže sojino mleko, u specijalizovanim prodavnicama se prodaje kao sirovi, dimljeni, sa dodacima raznih trava i začina. Nekako je najzgodnije kupiti ili napraviti običan sirovi tofu. On je upakovan u vakuum pakovanje i kada se otvori opere se pod mlazom vode i stavi u staklenu teglu punu vode. Na taj način se može čuvati oko nedelju dana, treba menjati vodu jednom u dva dana.
Čest je sastojak miso supe, raznih variva i supa, osnovni je sastojak raznih brzih namaza, a može biti i zasebno jelo.
Može se pripremati na pari, kuvati, pržiti, peći na žaru, u pećnici, pržiti u dubokom ulju.
Može se praviti i kod kuće od sojinog mleka. Za tu aktivnost treba nabaviti nigari, koji služi da se mleko zgusne, kao što se kravlji sir pravi dodavanjem sirišta u mleko.
Kada kupujete tofu u prodavnici obavezno proverite sastav, ako je umesto nigarija korišćena limunska kiselina, potražite tofu od nekog drugog proizvodjača.