24 January, 2012

Kuvani proso

U makrobiotičkoj ishrani oljušteni proso je veoma zastupljena žitarica. Kuva se zasebno kao žitarica, može se dodati supama i varivima, može se koristiti za razne pite i kolače.
Prednost mu je što se veoma brzo kuva.



Sastojci:
- 1 šolja oljuštenog prosa
- 4 šolje izvorske vode
- malo morske soli (jedan prstohvat)

Proso se probere, opere i ocedi se sva voda iz njega. Ugreje se suv tiganj i u njega se stavi opran proso, za mešanje koristiti drvenu varjaču. Na ovaj način se proso osuši i proprži sve dok ne dobije tamno žutu boju i počne da se širi prijatan miris žita.

Dok se proso suši u tiganju, u ekspres lonac se stavi voda i so, te se uključi na najjače i sačeka se da voda proključa. Proprženi proso se sipa u ključaču vodu, promeša se, ekspres lonac se poklopi i vatra se smanji na najmanju. Vreme kuvanja je 30 minuta.